Edit

O nama

Osnovna djelatnost preduzeća je podjeljena u nekoliko oblasti i to: Proizvodnja i montaža metalnih konstrukcija, vodovodnih i energedskih instalacija i uređaja. Projektovanje i proizvodnja mašina, hidrauličnih i pneumatskih uređaja i instalacija po zahtjevu kupaca. Usluge servisiranja i održavanja mašina i opreme u industriji i građevinarstvu. Trgovina opremom, repromatrijalom i dijelovima iz oblasti hidraulike, pneumatike, opreme za liftove, pumpe za vodu i mjernoregulacione opreme za automatizaciju i regulaciju u procesnoj industriji.

Kontakt informacije

24/7 SERVIS

051 394 076

Kako ispravno održavati liftove?

Kako ispravno održavati liftove?

Potražnja za liftovima je sve veća, pa ih sve češće srećemo i u nižim zgradama i kućama. Ono što stanari i investitori svakako moraju zapamtiti je da je održavanje lifta najbitnije kako bi se izbjegli troškovi popravke lifta, baš kao sa bilo kojom drugom investicijom.

Svi dijelovi koji čine složeni sistem lifta moraju biti u vrhunskom radnom stanju kako bi se obezbijedila sigurnost i spriječile skupe popravke. Bilo da se pitate koliko često servisirati lift, koji mu je vijek trajanja ili kako ga možete produžiti, razmotrite sljedeće savjete za održavanje vašeg lifta.

1. PRIDRŽAVAJTE SE SIGURNOSNIH PRAVILA I REDOVNO SERVISIRAJTE LIFT

Da biste osigurali potpuno funkcionalan lift, morate se pridržavati sigurnosnih pravila i biti u toku sa svim popravkama. Uvijek je dobra ideja zabilježiti sve potrebne popravke kako biste brzo mogli preduzeti odgovarajuće mjere i kontaktirati profesionalce ako primijetite da se problemi ponavljaju. Vođenje evidencije i pregledavanje na kraju će vam pomoći da uštedite novac kasnije tako što ćete odmah riješiti sve ponavljajuće probleme s vašim liftom.

Postoje i posebna pravila kojih se morate pridržavati za svoju sigurnost i kako biste spriječili nepotrebno oštećenje vašeg lifta. Imajte na umu ove sigurnosne savjete kako biste izbjegli dodatne troškove popravke:

 • Obratite pažnju na ograničenje težine lifta – nemojte ga preopteretiti.
 • Držite se dalje od vrata i zidova kabine.
 • Uvijek držite vrata zatvorena osim ako ne ulazite ili izlazite iz lifta.
 • Nemojte se voziti liftom ako vam se čini da je sistem zatvaranja vrata neispravan.
 • Nikada nemojte dirati, zaobilaziti, onemogućavati ili uklanjati brave na vratima ili bilo koje druge sigurnosne karakteristike.
 • Nemojte upravljati liftom ako čujete čudne zvukove ili ako vam se vožnja čini neobičnom.
 • Pobrinite se da se lift potpuno zaustavi prije nego što izađete ili uđete.
 • Ne otvarajte vrata dok se lift kreće i ne stavljajte ruke ili noge u otvore na vratima.

2. REDOVNO ODRŽAVANJE

Jedan od najboljih načina da osigurate da je vaš lift u najboljem stanju je da zakažete redovno održavanje. Iako stanari mogu preduzeti neke korake kako bi produžili životni vijek lifta u njihovoj zgradi, i dalje je izazov odrediti kvar lifta i znati što treba učiniti. Kada ste u nedoumici, uvijek kontaktirajte kompaniju za popravku prije nego što pokušate nešto preduzeti.

Zakazivanjem redovnog održavanja sa firmom za popravku liftova, ostajete u toku sa potencijalnim problemima prije nego što se dogode umjesto da čekate da nešto pođe po zlu. Rutinsko održavanje takođe može poboljšati funkcionalnost lifta i omogućiti lakšu i bržu vožnju za korisnike. Između redovnih servisa, možete pratiti sve manje probleme koje imate kako biste pomogli majstorima i ukazali im na problem prilikom njihove sljedeće zakazane posjete.

3. IZVRŠITE “SAMOSTALNE” INSPEKCIJE IZMEĐU SERVISA

Između zakazanih stručnih pregleda, možete sami pregledati svoj lift. Jednostavan način da budete u toku s održavanjem lifta je provođenje dnevne inspekcije. Iako ne morate pažljivo pregledavati svaki aspekt svog lifta, odlična je ideja svakodnevno pregledavati lift dok ga koristite.

Sljedeći put kada uđete unutra, razmislite o tome kako lift funkcioniše:

 • Da li sva dugmad rade kako treba?
 • Da li se vrata pravilno otvaraju i zatvaraju?
 • Primjećujete li na prvi pogled bilo kakvo oštećenje u unutrašnjosti?

Ne morate svakodnevno prolaziti kroz dugu listu stvari koje treba tražiti – samo pripazite jer bi svi značajni problemi mogli predstavljati sigurnosni rizik.

KOJE OBIČNE POPRAVKE JE POTREBNO IZVRŠITI?

Bez pravilnog održavanja, rizikujete da potencijalni problemi s vašim stambenim liftom ostanu neprimijećeni, što dovodi do troškova popravke u slučaju kvara. Što ga duže odlažete, veća je vjerovatnoća da će vašem liftu biti potrebna popravka. Budite u toku sa održavanjem kućnog lifta, ali ipak pripazite na ove uobičajene popravke koje bi mnogi liftovi na kraju mogli zatrebati.

OBIČNE POPRAVKE

Najbolja odluka je povjeriti sve popravke lifta profesionalcu. Postoje neke uobičajene popravke koje mogu uraditi i stanari zgrade. Ove popravke su ograničene na predmete kojima možete pristupiti iz kabine bez potrebe da ulazite u dizalicu. Na primjer, ulazna vrata lifta će možda trebati podesiti ili popraviti ako njihovo otvaranje postane teško. Ne zaboravite da nikada ne podešavate sistem zaključavanja liftova.

VELIKE POPRAVKE

Mnoge druge neophodne popravke trebaju dijagnostifikovati i izvesti profesionalci. U najmanju ruku, ovo uključuje bilo kakve probleme u dizalici. Ako vaš lift ne radi kako treba i problem nije vidljiv, pozovite servisnog tehničara da pregleda vaš sistem lifta i utvrdi izvor problema.

VAŽNOST REDOVNOG PLANIRANOG ODRŽAVANJA

Spriječite uobičajene popravke liftova jednostavnim rješenjem – redovnim planiranim održavanjem. Iako je brza inspekcija lifta koju možete uraditi i vi, zapravo odličan način da pripazite na stvari, vaš lift se ne može održavati samo tako. Radi vaše sigurnosti i vašeg novčanika, zakažite redovne posjete od strane kompanije za popravku liftova kako nijedan problem ne bi ostao neprimijećen. Osim toga, u mnogim državama je godišnja inspekcija liftova obavezna. Međutim, čak i ako to još uvijek nije praksa na našim tržištima, trebali biste steći naviku redovnog održavanja kao dijela vašeg generalnog održavanja lifta. Saznajte koje su informacije potrebne majstorima, koliko često biste trebali servisirati svoj lift i koliko košta ova usluga.

Kada je riječ o pouzdanom programu održavanja, postoje brojne stvari koje treba tražiti – stvari koje bi prosječna osoba vjerovatno propustila, zbog čega je profesionalno održavanje liftova od suštinskog značaja. Stvari kao što su inspekcije, sigurnosna testiranja, tvorničke ovlaštene popravke i rutinsko održavanje su primarni dijelovi održavanja stambenih liftova. Kada profesionalci dođu da pogledaju vaš lift, postoji mnogo različitih stvari koje provjeravaju kako bi osigurali da sve radi kako treba.

U mašinskoj prostoriji majstori će pogledati vaše električne instalacije, provjeriti ulje kako bi se uvjerili da je sve pravilno podmazano i provjeriti postoji li način da se uđe u mašinsku sobu koji je u skladu sa standardima koda. Oni takođe mogu provjeriti mašinsku prostoriju za odvojeni strujni krug za rasvjetu.

Unutar kabine lifta, profesionalci će se pobrinuti da se vrata pravilno otvaraju i zatvaraju, pregledaće plafon, rukohvate i zidove da li ima znakova oštećenja, zamijeniće svjetla koja su možda pregorjela i provjeriti telefon za hitne slučajeve. Tokom održavanja izvan kabine lifta, majstori će provjeriti ploče na vratima i zazore i zamijeniti sva pregorjela svjetla. Takođe će pregledati okvir kabine, sistem šina, kablove i bilo kakve znakove habanja na njima, vrata, sva sigurnosna kola i ispitati cijeli sistem lifta kako bi se uvjerili da je u vrhunskom radnom stanju.

PREDNOSTI REDOVNOG SERVISIRANJA LIFTA

 • Isplativost: Redovno održavanje vam omogućava da uhvatite i ispravite manje stvari poput istrošenih žica prije nego što se pojave skuplji problemi. Ove male popravke su takođe relativno jeftine i isplative u poređenju sa cijenom značajnijih popravki, a uspostavljanje servisne evidencije za vaš lift će doprinijeti njegovoj vrijednosti kao elementu vašeg doma ako se odlučite preseliti.
 • Sigurnost: Vi i vaša porodica vjerovatno koristite lift na dnevnoj bazi. Redovnim servisiranjem vašeg lifta ćete biti sigurni da je bezbijedan i da su svi potrebni dijelovi promijenjeni.
 • Kreiranje rutine: Zakazivanje posjete u svrhu održavanja u određenim intervalima omogućava vam da uspostavite rutinu i osigurate da održavanje nije zanemareno. Isto tako, zakazivanje redovnih pregleda vašeg lifta može brzo postati i navika.
 • Savjet stručnjaka: Kada tražite mehaničara za liftove, potreban vam je neko kome vjerujete. Bilo da vam je potrebna velika popravka ili samo stručno mišljenje, vaš mehaničar liftova je neko s kim ćete često kontaktirati i ko bi vam trebao uvijek biti dostupan.

KOJI JE VIJEK TRAJANJA KUĆNOG LIFTA?

Naravno, jedan od najvećih uticaja na to koliko dugo vaš lift može trajati je vaš program održavanja. Uz solidno rutinsko održavanje, vjerojatnije je da će vaš lift trajati mnogo duže od lifta koji nije dobio adekvatno planirano održavanje. Neki drugi faktori koji mogu igrati ulogu u životu vašeg lifta takođe uključuju: koliko koristite lift, dizajn opreme i faktore okoline.

Dakle, koliko dugo treba da traje vaš kućni lift? Po pravilu, liftovi u zgradama traju najmanje 20 godina prije nego što ih je potrebno zamijeniti. Nakon 20-25 godina, vaš lift bi vjerovatno trebalo barem modernizovati. Za druge liftove koji nisu bili tako dobro održavani, njihov vijek trajanja je obično prepolovljen i vjerovatno će ih trebati modernizovati nakon već 10 do 15 godina.