Razvojni projekat sufinansiraju Evropska unija (EU) i vlada SR Njemačke (BMZ) putem EU4Business projekta u BiH.

O EU4Business projektu

Mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini imaju potencijal da stvaraju rast i otvaraju nova radna mjesta. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

Za ovu svrhu, ukupno 10 miliona eura namijenjeno je putem dodjele bespovratnih sredstava.

Krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, farmeri i poduzetnici, sa posebnim naglaskom na mlade, žene i ugrožene grupe. Projekat se također bavi poboljšanjem poslovnog okruženja u BiH. Rezultati će se mjeriti novim radnim mjestima te povećanim izvozom i prodajom, kao i boljim korištenjem EU fondova.

EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Naziv projekta: Izgradnja proizvodnih kapaciteta, razvoj inovativnih proizvoda i digitalizacija kompanije TRI BEST

Lokacije na kojima se implementira projekat: Banja Luka

Oblast: Izvozno-orijentisani sektori

Sektor(i): Metalska i mašinska industrija

Kratak opis projekta: U cilju jačanja konkurentnosti preduzeća, povećanja kvaliteta i skraćenja rokova proizvodnje, kompanija namjerava izgraditi vlastiti kapacitet za plastifikaciju proizvoda, koji je neophodna karika u proizvodnom procesu. Tri Best je proizvođač liftova i ostalih uređaja za dizanje i nošenje, a uvođenje novih tehnologija, veći nivo digitalizacije upravljačkih i proizvodnih procesa, te poboljšavanje proizvodnih kapaciteta i razvoj inovativnih proizvoda (vanjski liftovi) doprinijeće ekonomskom rastu i izvozu kompanije. Tri Best planira poslovno umrežavanje s institucijama podrške, poput Mašinskog fakulteta u Banja Luci. Planirana je i stručna obuka osoblja, kao i zapošljavanje novih kvalifikacionih radnika u okviru ovog projekta.

Projekat provodi: TRI BEST d.o.o. Banja Luka

Ukupna vrijednost projekta (u KM) : 303.650,00

Odobrena sredstva (u KM): 129.900,00

Vrijeme trajanje projekta: 12 mjeseci

Implementiraju: